Aandacht voor kinderen

Kinderen als nabestaanden

Kinderhofje aandacht voor kinderenDe dood van vader of moeder, broertje of zusje, opa of oma, vriendje of vriendinnetje is voor kinderen een heftige gebeurtenis. Het is daarom van belang kinderen bij de uitvaart te betrekken. Vroeger werden ze er vaak - met de beste bedoelingen - buiten gehouden. Kinderen hebben concrete ervaringen nodig om te gaan beseffen dat iemand gestorven is. Die informatie hebben ze nodig om hun verdriet te gaan verwerken.

Bij de voorbereiding van een uitvaart zullen Alies en Peter Henssen aan dit onderwerp ruim aandacht geven. De ervaring leert dat kinderen soms heel goed ook een rol in de uitvaart kunnen vervullen. Wij denken graag met ouders en kinderen mee om ook op dit gebied tot een goede keuze te komen. We stellen daarnaast de brochure “De meest gestelde vragen over kinderen en de dood” ter beschikking. Voor kinderen die graag zelf over deze zaken lezen hebben we de brochure “Iemand gaat dood”.

De uitvaart van kinderen

De dood van een kind is altijd een dieptragische gebeurtenis. Want het gaat in tegen ons gevoel dat mensen niet (te) vroeg dood mogen gaan. Maar het gebeurt regelmatig dat baby’s sterven en kinderen overlijden door natuurlijke oorzaken of  ongelukken. In die situaties is het extra van belang dat de uitvaart geheel volgens de wensen van de nabestaanden gebeurt. Dat kan een eerste stap zijn in het rouwproces.

Alies en Peter Henssen hebben bijzondere aandacht voor de emotionele aspecten van kinderuitvaarten. Ze geven de nabestaanden alle tijd om tot beslissingen te komen. Zorg, aandacht, geduld en toewijding staan hierbij voorop.